CONCLUZII PARȚIALE ALE WORKSHOP-ULUI „CUM EXPERIMENTEAZĂ COPIII ORAȘELE?”

Autor: Ruxandra PĂDURARU

Cum arată Bucureștiul văzut de la 95cm sau cât de diferit experimentează un copil orașul? În noiembrie 2023 am organizat un workshop interdisciplinar în care am discutat despre cum arhitectura și urbanismul pot influența viața noastră de zi cu zi și despre responsabilitatea proiectării, despre diferite categorii de utilizatori ai orașului, despre adaptarea mediului construit la contextul local și despre ce fel de contribuții poate aduce fiecare.

În prima etapă a atelierului am discutat despre spațiile publice și despre proiectarea lor la scară umană. Astfel, am dezbătut ideea de arhitectură care facilitează sau descurajează relațiile dintre indivizi. 

În a doua etapă, prin construirea unor periscoape „inversate”, studenți de la facultățile de arhitectură, urbanism, peisagistică, antropologie, sociologie, resurse umane, finanțe-bănci și filosofie au parcurs zona din proximitatea Facultății de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” cu privirea la 95 de cm.

Zona vizată este una cu puternice valențe istorice și arhitecturale, cu partere active, dar clădiri în stare avansată de degradare, aglomerată de mașini (multe blocând accesul pietonal pe trotuar) și infrastructură pietonală precară, cu spații mineralizate și puține oaze verzi, cu mobilier urban insuficient. Însă de la 95 de cm, participanții au notat că ceea ce remarcă sunt prepoderent portiere de mașini, saci și coșuri de gunoi, zăbrele, uși, lacăte și au subliniat dificultatea de a parcurge spațiul și de a se orienta. 

Percepția copiilor asupra orașului este diferită de cea a altor categorii de utilizatori
și un oraș dedicat lor ar trebui să arate altfel. (c) Alexandra Milu

Experimentarea directă a ridicat o serie de întrebări care au fost dezbătute în cadrul atelierului și au reprezentat o cale de a realiza cât de puțin luăm în seamă în procesul de proiectare și alte categorii de utilizatori. Bineînțeles, pentru un oraș prietenos cu copiii este nevoie și de dublarea acestui „experiment” de un studiu în profunzime, care presupune contact direct cu cei mici. Însă scopul workshopului a fost de a deschide un dialog despre diferite necesități ale persoanelor care locuiesc în București, despre empatie și despre soluții bazate nu doar pe rigorile normative, ci și pe decizii luate pe baza înțelegerii nevoilor și problemelor utilizatorilor.

Articol dezvoltat în cadrul proiectului Scholar Architect 2023

Be First to Comment

Leave a Reply